Povezanost izmedu parodontalne bolesti i bolesti srca

Povezanost izmedu parodontalne bolesti i bolesti srca

Upala zubnog mesa je mnogo opasnija nego što mislimo, jer ne utiče samo na naše oralno zdravlje već ima direktnu vezu sa mnogim sistemskim oboljenima, između ostalog i bolestima srca.

Znate li da vam četkica za zube i zubni konac mogu pomoći da očuvate zdravlje vašeg srca?

man-mouth.gif - Povezanost izmedu parodontalne bolesti i bolesti srca

Istina je. Ova dva oboljenja su istraživana u mnogobrojnim studijama koje su pokazale povezanost između njih. Dok uzrok-efekat veza nije nađena između parodontalne bolesti i kardiovaskularne bolesti, istraživači se slažu da postoji konekcija i da parodontalna oboljenja mogu povećati rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Dugo se smatralo da su bakterije spona između njih ali skorija saznanja u naučnim krugovima pokazuju da je spona između dvije bolesti nastanak upalnih parodontalnih procesa (inflamacije).

Kako je inflamacija uzrokovana najčešče naslagama bakterijskog plaka koji je posljedica loše i neredovne oralne higijene, možemo reći da je dobra oralna higijena uz korištenje četkice za zube i zubnog konca važan faktor u prevenciji oboljenja srca.

Jedna studija iz 2015 godine je pokazala povezanost i između parodontalnih oboljenja i hipertenzije (visokog krvnog pritiska), dok je nekoliko studija pokazalo i vezu parodontalne bolesti sa cerebrovaskularnim ishemijama (npr. moždani udar).

 Parodontalna bolest takođe moze pogoršati vec postojeca oboljenja i stanja kardiovaskularnog sistema.   Pacjenti koji su rizične skupine za nastanak infektivnog endokarditisa (upala unutrašnjeg sloja srca), najčešče zahtijevaju antibiotsku profilaksu jedan sat prije stomatološke intervencije.

Američko Udruženje Parodontologa i Američko Udruženje kardiologa se slažu da bi stomatolozi/parodontolozi i kardiolozi trebali u kooperaciji planirati terapiju kod pacjenata sa oba oboljenja u cilju poboljšanja stanja srca i oralnog zdravlja.