Zašto se javlja povlačenje zubnog mesa (recesija) i kako se može korigovati?

Zašto se javlja povlačenje zubnog mesa (recesija) i kako se može korigovati?

Kada razmišljamo o lijepom i zdravom osmijehu, to najčešče asociramo sa bijelim zubima u pravilno poredanom luku.

Međutim, veoma često problemi sa zubnim mesom ili gingivom kao što su upala, otok, crvenilo ili povlačenje zubnog mesa mogu biti primaran razlog za zabrinutost i ‘neatraktivan osmijeh’. U slučajevima kada je harmonija između zuba i zubnog mesa izgubljena, korekcija recesije zubnog mesa može vratiti tu harmoniju i ljepotu osmijha.

Kada se smijete da li vam zubi izgledaju dugi? 
Da li imate osjetljivost na korijenu zuba?

Ako ste odgovorili pozitivno na bar jedno od ovih pitanja, moguće je da imate recesiju zubno mesa.

Povlačenje ili recesije zubnog mesa mogu nastati kao posljedica nekoliko faktora kao što su agresivno četkanje zuba, parodontalna bolest, nepravilan zagriz i ortodontske nepravilnosti. Takođe recesije se mogu javiti i kao jatrogeni faktori (nepravile krunice postavljene duboko ispod zubnog mesa ili agresivan ortodontski tretman).

Povlačenje zubnog mesa je estetski ali i funkcionalan problem. Osjetljivost zuba se često javlja kao prvi simptom ali može biti i asimptomatski kao i većina parodontalnih problema. Ono što je alarmantno jeste činjenica da gubitak zubnog mesa prati i gubitak potrpornog aparata zuba (kosti) što dovodi do klimavosti i gubitka zuba. Kao kod većine problematike u medicini i stomatologiji, blagovremena dijagnoza je najbitnija.

Dobra vijest je da postoji zahvat koji veoma uspješno može korigovati recesiju, ako je problem dijagnosticiran na vrijeme. Transplantat zubnog mesa sa nepca je intervencija koja je prvi put urađena davne 1985 (autori Langer and Langer) u USA. Po Američkom protokolu, ova intervencija je ‘zlatni standard’ za tretman gingivalnih recesija već preko 30 godina, a zahvat je usavršen da bude minimalno invazivan sa takozvanom ‘tunel tehnikom’. U Evropskim školama ova tehnika je dugo bila nepoznanica i tek u skorije vrijeme se javila na Evropskom tlu ali i dalje u mnogim Evropskim razvijenim zemljama rijetki su stručnjaci koji se bave ovom problematikom.

U skorije vrijeme pojavili su se i materijali kao sto su aloderm i periost koji do neke mjere mogu zamijeniti transplantat sa nepca ali u većini slučajeva autologni transplantat vezivnog tkiva sa nepca je zlatni standard i daje najbolje rezulte koji su stabilni dugi niz godina što je potkrijepljeno i kliničkim i naučnim studijama.

Slike
Related content
Regeneracija/nadogradnja kosti prije ugradnje dentalnog implantata
Dentalni implantati postaju trend u stomatologiji kao zamjena prirodnih zuba. U zadnje vrijeme, smatra se da su dentalni implantati u mnogim slučajevima zlatni standard i puno sofisticiranija opcija od klasičnih protetskih mostova ili parcijalnih proteza.
Pacijenti o nama -  Aida
Koristim priliku da podijelim svoje iskustvo sa liječenjem parodontoze. Prvi simptomi su se počeli javljati povremno u vidu krvarenja desni prilikom korištenja zubnog konca a zatim i prilikom pranja zuba.
Pacijenti o nama -  Mirza
Duže vrijeme sam imao problema sa povlačenjem i upalom desni.Nakon uradjene kiretaže desni izgledaju bolje i znantno su zdravije. Izuzetno sam zadovoljan rezultatom tretmana. Mirza, Sarajevo