Iza lijepog i blistavog osmijeha možda se krije tiha ali opasna bolest - parodontoza

Iza lijepog i blistavog osmijeha možda se krije tiha ali opasna bolest - parodontoza

Kad se kaže lijep osmijeh većina ljudi misli na lijepe, zdrave bijele zube. Rijetko ko se zapita šta je sa potpornim strukturama zuba (zubno meso i kost).

Parodontalna bolest (parodontoza) je rasprostranjenija i više nego sto mislimo. Studija Centra za Kontrolu Bolesti (CDC) pokazuje da 50% odraslih u USA starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti. I u ostalim dijelovima svijeta, demografij bi trebala biti slična. 

Mnogi imaju parodontalnu bolest a da i nisu svjesni toga. Najveći razlog je to što je ova bolest u ranim fazama bez simptoma (nema ni boli ni vidljivih subjektivnih/objektivnih naznaka da postoji neki problem). Bolest može dugi niz godina da napreduje a da pacjent to ne primjeti.

Sama činjenica da vaši zubi i desni ne bole, ne znači da su vam usta zdrava i da nema nikakvih oralnih problema.

Simptomi se uglavnom počnu javljati kad je bolest već uznapredovala.

Vidljivi simptomi parodontalne bolesti su:

- Upaljene, otečene desni
- Krvarenje desni
- Loš zadah iz usta
- Pomjeranje zuba
- Prostori između zuba
- Gnoj između zuba
- Promjena zagriza (kako zubi gornje i donje vilice dolaze u kontakt)
- Povlačenje zubnog mesa
- Klimavost i ispadanje zuba (ovo je krajnji stadij bolesti)

Prognoza zuba i tretman ovise o stadiju bolesti i vremenu kad je bolest dijagnosticirana. Blagovremena dijagnoza je najvažnija!

Kako povećati blagovremenu dijagnozu i tretman?

Preporuka je da se kod svih pacjenta odradi parodontalni status (detaljan klinički/radiografski nalaz) bar svake 2 godine.

Preporučuje se da svi pacjenti koji imaju neki od gore navedenih simptoma odu na detaljan pregled kod specjaliste parodontologa.

Takođe pacjenti koji nemaju simptome ali imaju nekog u bližoj porodici ko pati od parodontalne bolesti jer je genetska komponenta u parodontalnoj bolesti veoma izražena trebaju posjetiti specjalistu parodontologa.

Slike